Gedecentraliseerd financieren 2.0: Evolutie en nieuwe kansen in de DeFi 2.0-ruimte

BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN

DeFi 2.0 pakt de beperkingen van de vroege gedecentraliseerde financieringsbeweging aan. De belangrijkste kenmerken van DeFi 2.0 zijn onder andere verbeterde schaalbaarheid, betere gebruikerservaring, cross-chain interoperabiliteit, nieuwe yield farming mogelijkheden, verbeterde on-chain governance en concurrerende oracle markten. Er liggen kansen in de DeFi ruimte naarmate de sector zich uitbreidt naar kleinere blockchains en L2, in aanpasbare omgevingen en meer.

Decentrale financiering (DeFi) is een ontwrichtende technologie die de manier verandert waarop we omgaan met de financiële sector.

DeFi heeft nieuwe mogelijkheden geopend zoals directe leningen, gedecentraliseerde handel en peer-to-peer leningen. De industrie die in 2018 is ontstaan, groeit snel en is nu zijn volgende fase ingegaan, genaamd DeFi 2.0.

In dit artikel bespreken we de industrie, het concept van DeFi 2.0, de belangrijkste kenmerken en de nieuwe mogelijkheden die het biedt.

Wat is DeFi?

Decentrale financiering is een opkomende financiële industrie die wordt aangedreven door publieke blockchains zoals Ethereum, Solana en Tron. Het doel van DeFi is om een nieuwe financiële industrie te creëren die eerlijk, vrij en open is voor iedereen met toegang tot internet.

DeFi onderscheidt zich van de traditionele financiële industrie omdat gebruikers niet afhankelijk hoeven te zijn van of interactie hoeven te hebben met intermediaire financiële instellingen.

Gebruikers verhandelen crypto-activa, kopen derivaten, lenen geld en verdienen rente met behulp van gedecentraliseerde applicaties (dApps). Deze functies op deze applicaties zijn geautomatiseerd en worden aangedreven door slimme contracten.

De belangrijkste kenmerken van de vroege DeFi 1.0 waren:

Stablecoins: Aan fiat gekoppelde crypto’s zoals USDT en DAI voorzagen crypto-gebruikers van “dollar exposure” en stabiele prijzen.

Crypto lenen en uitlenen: Gedecentraliseerde toepassingen zoals Aave en MakerDAO pionierden crypto-uitleenmarkten.

Gedecentraliseerde beurzen (DEX): Smart contract technologie stelde gebruikers in staat om te handelen op DEXs.

Yield farming: De behoefte aan liquiditeit in DEX’en en uitleenplatforms creëerde liquiditeitspoolmarkten voor gebruikers om hun crypto’s in te brengen en er rente op te verdienen.

Wat is DeFi 2.0?

DeFi 2.0 is de evolutie van de vroege gedecentraliseerde financiële industrie. Het probeert de beperkingen aan te pakken en problemen op te lossen van het beginstadium van de DeFi-beweging.

De belangrijkste kenmerken van DeFi 2.0 zijn:

  • Verbeterde schaalbaarheid
  • Cross-chain interoperabiliteit
  • Geoptimaliseerde yield farming mogelijkheden
  • Verbeterde on-chain governance
  • Concurrerende oracle markt
  • Betere gebruikerservaring
  • L2 schaalvergroting

Het bereiken van massaschaal is de droom van de hele crypto-industrie. De beperkte schaal van onderliggende blockchains zoals Ethereum heeft de groei van de DeFi-industrie belemmerd.

In 2022 voltooide Ethereum zijn langverwachte overgang naar een proof-of-stake (PoS) consensusmechanisme, wat de weg vrijmaakte voor Ethereum om snellere en goedkopere transacties mogelijk te maken met behulp van layer two (L2) rollups. Naarmate de onderliggende infrastructuur verbetert, zullen de DeFi-toepassingen die erop gebouwd worden naar verwachting schaalbaarder en efficiënter worden.

De uitwisselbare EVM aard van L2 rollups is een grote stimulans voor het DeFi-ecosysteem. EVM-compatibiliteit stelt ontwikkelaars in staat om hun bestaande op Ethereum gebaseerde applicaties eenvoudig te dupliceren naar L2-rollups zonder de code te hoeven herschrijven.

De groei van DeFi op L2-ketens heeft een enorm potentieel. Toonaangevende DeFi-platformen zoals Uniswap en Aave hebben hun aanwezigheid al uitgebreid naar L2-ketens zoals Optimism en Arbitirum. Verwacht wordt dat andere projecten zullen volgen, terwijl nieuwere toepassingen er zelfs voor kunnen kiezen om direct op L2-ketens te lanceren.

Interoperabiliteit tussen ketens

Toen de DeFi-beweging in 2018 begon, bestonden cryptocurrencies in geïsoleerde omgevingen. Crypto’s op een bepaalde blockchain konden niet communiceren met andere blockchains.

De opkomst van cross-chain bridges heeft echter de overdracht van crypto’s van de ene naar de andere blockchain mogelijk gemaakt. Deze cross-chain beweging van crypto heeft de DeFi-beweging in staat gesteld om verder te bloeien dan grotere ketens zoals Ethereum.

Kapitaal stroomt nu naar opkomende projecten, waardoor innovatie in de DeFi-sector mogelijk wordt. Dit is een belangrijk kenmerk van DeFi 2.0.

Waar liggen de kansen?

Cross-chain bridges zijn een opkomende technologie. Deze bridges zijn niet perfect en hebben zwakke plekken in de beveiliging. Blockchain netwerken zoals Polkadot en Cosmos, die ingebouwde interoperabiliteitsfuncties hebben, hebben beginnende DeFi-ecosystemen die in de toekomst sneller zouden kunnen groeien.

EVM-compatibele layer one blockchain zoals Avalanche en BNB Chain hebben ook de kans om het DeFi-marktaandeel van Ethereum op te eten.

Aanpasbaarheid

Hogere niveaus van aanpasbaarheid voor ontwikkelaars en eindgebruikers zullen een belangrijk kenmerk zijn in het DeFi-ecosysteem.

Cosmos – dat werd vermeld in Techopedia’s 8 beste DeFi 2.0-projectenlijst – stelt ontwikkelaars in staat om applicatie chains te creëren. 2022 zag een opkomende trend waarbij DeFi-toepassingen ervoor kozen om afstand te nemen van L1-blockchains en hun eigen native ketens te starten.

Crypto-derivaat DEX dYdX haalde de krantenkoppen toen het aankondigde dat het naar Cosmos zal verhuizen en op zijn eigen blockchain zal bestaan. Het belangrijkste motief achter deze beweging is om een hogere mate van aanpasbaarheid en grotere schaalbaarheid mogelijk te maken.

In juni 2023 kondigde de toonaangevende DEX Uniswap zijn visie aan voor een zeer aanpasbare Uniswap v4. De DEX zal smart contracts genaamd “hooks” introduceren waarmee ontwikkelaars op maat gemaakte liquiditeitspools kunnen maken.

De nieuwe functies omvatten on-chain limietorders, aangepaste on-chain oracles, dynamische vergoedingen op basis van volatiliteit en meer.

Opbrengst farmen

Er zijn verschillende manieren om yield farm te doen in DeFi 2.0. Liquid staking token (LST) yield farming won aan bekendheid nadat Ethereum de overstap naar PoS consensus voltooide.

De opkomst van crypto staking platformen zoals Lido en Rocketpool, die staking tokens uitgeven aan gebruikers heeft geleid tot een nieuwe yield farming strategie genaamd leveraged staking.

Een voorbeeld van leveraged staking:

Max bezit 100 ETH tokens en kiest ervoor om al zijn ETH in te zetten op Lido. Lido geeft hem 100 stETH tokens die hij kan gebruiken om zijn vergrendelde (ingezette) ETH in te wisselen.

Op zoek naar meer opbrengst stort Max 100 stETH als onderpand op het crypto-uitleenplatform Aave om nieuwe ETH-tokens te lenen. Vervolgens zet hij de geleende ETH in en ontvangt er nieuwe stETH voor terug. Max kan ervoor kiezen om het proces te herhalen, afhankelijk van zijn risicobereidheid. Dit wordt leveraged ETH staking genoemd.

Merk op dat deze strategieën riskant zijn en kunnen leiden tot verwoestende verliezen.

Beheer op de chain

Het ontwikkelen van effectieve manieren om on-chain governance te implementeren is een van de grootste uitdagingen in de cryptosector.

Blockchains zoals Polkadot en Cardano dringen aan op upgrades om hun on-chain governancesysteem te verbeteren. Cardano streeft naar governance voor alle gebruikers met de introductie van een vote- en kassasysteem. Ondertussen kondigde Polkadot een open bestuursplatform aan dat DOT-houders in staat zal stellen om te stemmen over de toewijzing van budgetten, software-updates en meer.

Offchain tools zoals Snapshot worden ook gebruikt door projecten om stemprocessen te vereenvoudigen en gasf ree voting mogelijk te maken.

De weg naar betere blockchain governance is een lastige. De wereld heeft verschillende voorbeelden gezien van falend on-chain bestuur. Als de crypto-industrie dit goed aanpakt, zal de impact opmerkelijk zijn.

Concurrerende orakel markt

DeFi-toepassingen zijn sterk afhankelijk van crypto orakels voor off-chain informatie op basis waarvan smart contracts opdrachten uitvoeren. De grote afhankelijkheid van orakels is een van de grootste kwetsbaarheden van DeFi.

Op dit moment wordt de blockchain orakelsector gedomineerd door Chainlink. De meeste gedecentraliseerde applicaties gebruiken Chainlink orakels voor prijsfeeds, automatisering en het genereren van willekeurige getallen.

Nu verschijnen er alternatieve orakeldiensten, wat zou kunnen leiden tot een gezonde en concurrerende markt voor blockchain orakels. In oktober 2022 lanceerde Binance zijn oracle service, die naar verwachting gebruikt zal worden in 1400 applicaties op de BNB Chain.

Alternatieve first-party orakel diensten zoals API3 beloven nauwkeurigheid en betrouwbare gegevens direct van de bron.

Gebruikerservaring

De gebruikerservaring op DeFi-toepassingen is aanzienlijk verbeterd sinds de begindagen. De verbeteringen in crypto wallets zijn en blijven de sleutel tot een betere gebruikerservaring.

Eenvoudige oplossingen zoals Wallet Connect, waarmee gebruikers kunnen inloggen op dApps zonder browserapplicaties te hoeven installeren, hebben geholpen. Meer complexe oplossingen, zoals de introductie van smart contract wallets, zullen naar verwachting het onboarden van gebruikers, cross-chain ervaringen en gas fee betalingen vereenvoudigen.

De kern van de zaak

DeFi 2.0 is zeker niet de definitieve vorm van blockchainfinanciering. De groei van de DeFi-sector is volledig afhankelijk van innovatie in de onderliggende publieke blockchainruimte. Ethereum wordt beschouwd als het broeinest van DeFi, en de roadmap voor schaalbaarheid van Ethereum geeft aan dat er een lange en lastige weg voor ons ligt.

We moeten het volledige potentieel van DeFi nog zien. En zoals de zaken er nu voor staan, beloven de huidige ontwikkelingen een eerlijker en open financieel systeem voor iedereen.

 

Gerelateerde Begrippen

Mensholong Lepcha

Mensholong Lepcha is een financieel journalist gespecialiseerd in cryptocurrencies en wereldwijde aandelenmarkten. Hij heeft gewerkt voor gerenommeerde bedrijven als Reuters en Capital.com. Gefascineerd door blockchaintechnologie, NFT's en de tegendraadse school van beleggen, heeft Mensholong expertise in het analyseren van tokenomics, prijsbewegingen en technische details van Bitcoin, Ethereum en andere blockchainnetwerken. Hij heeft artikelen geschreven over een breed scala aan financiële onderwerpen, waaronder grondstoffen, forex, monetair beleid van centrale banken en ander economisch nieuws.